Socata

Data:: 2014-01-31

Pentru ca multi dintre cei care ne urmaresc, ne-au cerut reteta pentru socata, am sa o prezint in cele ce urmeaza.

Veti fi astfel pregatiti si nu va ramane decat sa culegeti florile parfumate si sa faceti socata, atat de aromata si racoritoare.

Culesul ar trebui sa fie combinat cu o mica plimbare , deoarece socul creste in special la marginea padurilor sau in luminisuri. De departe, ar trebui preferat cel care nu este foarte aproape de strazi cu trafic intens , care ar putea fi plin de noxe.

Alegeti inflorescentele proaspat deschise (veti face concurenta albinelor), acestea avand si cel mai intens parfum. De preferat ar fi sa le culegeti pana in ora 11.00.

Din 12 palarii  se poate face o doza de socata. Noi folosim borcanele mari de 10l, sa fie cat mai spornic.

Practic, in borcan se pun cateva felii de lamaie care se freaca cu 7-8linguri de zahar. Se adauga o jumatate de cub de drojdie frecata si ea cu zahar pentru a se activa.

Florile se  clatesc bine de praf si se pun si ele peste feliile de lamaie si drojdie.

Fierbem 10 l de apa care apoi este lasata sa se mai racoreasca. Nu turnam apa oparita peste drojdie ca sa nu ii stricam evolutia. Ea este cea care ajuta fermentarea, acea aciditate moderata, care este atat de apreciata la socata, chiar si de copii.

Daca am turnat apa peste  florile de soc, adaugam 1kg zahar si  amestecam putin cu o lingura de lemn cu coada lunga si  legam borcanul la gura cu tifon.

Il punem undeva la soare si in 2 zile deja putem extrage sucul parfumat in sticle. Il punem la frigider si ne bucuram alaturi de cei dragi de o racoritoare naturala, facuta in casa care este si foarte sanatoasa.

Socul este laxativ asa ca nu ar trebui sa exagerati cu consumul.

Nici la fermentat sa nu il lasati mult pentru ca va capata grade alcoolice .

Acestea fiind spuse , noi va uram :

Sa aveti pofta!

Tags:

Lasa un comentariu