Murele

Data:: 2014-01-31

Murul

(Rubus fructicosus)

Fructele sale sunt o adevarata colectie de minerale: calciu, potasiu, magneziu, mangan, fosfor, toate in forme usor asimilabile. Nici vitaminele nu-i lipsesc: vitamina C si A, prima din ele fiind prezenta si in frunzele sale. Numai din aceasta enumerare ne putem da seama ca murele sunt un adevarat izvor de sanatate, fiind pe cat de placute la gust, pe atat de eficiente ca tratament. Inainte de a vedea la ce folosim murele, sa cunoastem cate ceva despre modul lor de preparare.

Preparate Din Mure:

Siropul de mure

Murele se spala foarte bine, se zdrobesc cu o furculita, se pun intr-un tifon cu ochiuri fine si se storc, obtinandu-se un suc limpede. Peste acest suc se adauga zahar – trei pahare dezahar la un pahar de suc – si se amesteca foarte bine, dupa care se lasa sa se omogenizeze. Se fierbe pana se leaga .  Se foloseste ca atare, administrat cu lingurita, pentru tratarea diferitelor afectiuni, sau diluat cu apa, ca bautura racoritoare.

Cura cu mure

Se consuma inainte de fiecare masa 200-300 g pe stomacul gol, vreme de 12 zile la rand. Este indicata in mod special persoanelor care sufera de intoxicatii, reumatism, precum si celor cu sensibilitate digestiva sau inapetenta. Asocierea cu zahar anuleaza efectul binefacator al murelor in diabet si in ulcer.

Ceaiul de mur

Se culeg varfurile tufelor de mur – fructe cu cateva frunzulite -, facandu-se din ele mici buchetele, care se pun in locuri foarte bine ventilate si aerisite. Dupa uscare, se maruntesc si se folosesc la obtinerea unui ceai aromat si cu proprietati vindecatoare exceptionale: 1-2 lingurite de planta maruntita se pun intr-o cana de apa clocotita si se fierb un minut la foc mic, apoi se lasa 15 minute sa se raceasca si se filtreaza. Se consuma 2-4 cani pe zi.

Cateva Recomandari Terapeutice

Sensibilitate gastrica, gastrita – se face cura cu mure vreme de 12 zile, fructele fiind consumate simplu, fara zahar sau miere.

Ulcer gastric, gastrita hiperacida, diaree – se va bea regulat ceaiul de mure – minimum 2 cani pe zi -, frunzele sale avand efect astringent, cicatrizant si antiacid foarte puternic.

Constipatie cronica, colita de putrefactie – se fac cure indelungate cu fructe de mure. Acestea normalizeaza defecarea, stimuleaza pancreasul si diureza si normalizeaza valorile colesterolului. Tratamentul este si mai eficient daca se renunta la consumul de carne si se mananca preponderent crudivor.

Ciclu menstrual neregulat, dureros ori cu hemoragie abundenta – ceaiul de frunze si fructe de mure face adevarate minuni. Femeile cu constipatie nu vor consuma ceaiul, ci pulberea maruntita cu rasnita de cafea – 4 lingurite zilnic. Tratamentul este valabil in toate hemoragiile abundente, ca adjuvant.

Cura cu mure este un excelent mijloc de intretinere si de tratament in: bolile cardiace, tulburarile de tranzit intestinal, afectiunile oculare (vitaminele si mineralele din compozitia sa imbunatatesc vederea), astenie, boli de piele si afectiunile insotite de febra.

Text preluat din revista Formula As

Tags:

Lasa un comentariu