Inghetata cu halva si merdenchi (melasa de struguri)

Făceam un live într-o zi, printre prieteni și povesteam cum programasem să fac o ciorbă de lobodă dar am uitat cu totul de borș. Atunci a intervenit Ramona și mi-a spus că, de-ar fi știut, îmi trimitea suc de aguridă.
După câteva zile chiar mi-a trimis, dar în pachet erau și alte bunătăți. Printre ele, o minunăție de melasă din struguri din care am folosit până acum la un stir fry cu vită, la o tartă de căpșuni, rubarbă și soc și la această rețetă de înghețată.

Această melasă, pe numele ei merdenchi este făcută din must de struguri albi, fiert încet câteva ore. Nu are adaos de zahăr și are o plăcută aromă de caramel. Era să mănânc un borcan direct așa fără să-l mai folosesc la nimic.

Cum băteam eu netul lung și-n lat să aflu mai multe chestii despre acest produs am ajuns cumva la rețeta de înghețată cu halva a lui Yotam Ottolenghi. Aceasta nu are melasă de struguri în compoziție dar m-a intrigat foarte tare, recunosc.


Așa că ieri, după ce am avut toate ingredientele disponibile, m-am apucat de treabă. Părțile bune ale acestei rețete: are de două ori mai puțin gălbenușuri decât o rețetă normală, deci nu mai există acel gust persistent de ou, are mai puțin zahăr (eu l-am înlocuit cu melasă), este foarte gustoasă! Părțile negative? Are nevoie de mașină pentru a fi cât mai fină. A mea nu a avut cristale mari de gheață dar se simțeau, totuși. În plus, se și întărește mult, are nevoie de măcar 10 minute la temperatura camerei pentru a fi maleabilă.

Ingrediente pentru înghețată cu halva și melasă de struguri

3 gălbenușuri de ou (am folosit în premieră, de rață, de la Ograda lui Luca)
350 ml lapte dulce de 3,5% grăsime
250 ml smântână dulce 30%
1 păstaie de vanilie
45 ml (aproximativ 60 g) melasă de struguri, de aici
30 g pastă de susan (tahina)
100 g halva (din cea normală fără arome)

Toppinguri

60-70 g amestec de caju și fistic prăjit și sărat, tocate după gust, la cuțit
60 ml melasă de struguri

În primul rând, se taie păstaia de vanilie în două și se scot semințele. Într-o oală încăpătoare se pun laptele și smântâna dulce împreună cu semințele și păstaia de vanilie. Se pun pe foc și se aduc aproape de fierbere. Adică se încing dar nu se clocotesc... Se oprește focul.
Separat, se pun în alt vas gălbenușurile de ouă împreună cu melasa de stuguri și se amestecă bine. Nu se bat spumă dar se amestecă bine. Bine. Am zis bine? OK.

Cu un polonic mic se ia din amestecul fierbinte și se toarnă puțin câte puțin peste gălbenușuri. Se amestecă în continuu. Se toarnă și se amestecă până se golește oala. Apoi se răstoarnă tot înapoi în oală și se pune pe foc mediu. Se amestecă fără pauză vreo 10 minute (faceți după ceas, va fi bine) până când se îngroașă ușor. Neavând foarte multe gălbenușuri nu va avea aceeași vâscozitate ca o bază de înghețată normală dar nici curgătoare ca o apă chioară nu trebuie să fie.

Se ia de pe foc și se lasă deoparte pentru 10 minute. Apoi se adaugă pasta de tahină și se amestecă bine. Se mai las vreo 20 de minute și se scoate păstaia de vanilie. Se pune vasul cu baza de înghețată într-un vas cu apă și gheață și se lasă la răcit.

Varianta 1: se pune în mașina de înghețată, se lasă la procesat până se îngroașă pe jumătate. Se fărâmă ușor halvaua în bucăți mai mici și se adaugă peste amestec. Se procesează în continuare până are consistența dorită. Se poate servi imediat sau lăsa încă vreo oră- două la congelator în cutie de plastic cu capac.
Varianta 2: se pune compoziția într-un vas de plastic cu capac și se pune la congelator. Se scoate după două ore, se agită cu o furculiță, se pune halvaua mărunțită, se încorporează, se pune capacul și se mai lasă la congelator 2-3 ore. Se mai scoate la o oră și se agită cu o furculiță pentru a nu face cristale mari de gheață.

Se servește cu melasă din struguri, caju și fistic mărunțit. Un deliciu, vă promit!

Acum, pe mine mă roade o curiozitate: la ce ați folosi voi melasa din struguri?

Sursa: kissthecook.ro

Postat de Ramona Grigoriu